Monday, February 18, 2013

FINAL : Belgium Trip December 2012 (Leige-Simont-Brussels)

Salam 1Malaysia. 

Okay. Finally, kte sampai kat post terakhir utk trip kami ke Belgium. Fuhh...Penat oooo nak type bebanyak... Banyak lagi cerita tertangguh tak post post lagi ni... Pffttt... Nampaknya i kene rajen update lagi baru boleh selari dengan perkembangan semasa i kat sini. Tak larat nak update cerita yang dah basi... hihi..

Okay berbalik kepada last entry about trip ke Belgium ni... Hari hari terakhir kami telah pergi melawat ke bandar Leige yang terletak di Timur Belgium dan juga Simont sebelum kembali ke Brussels. Leige merupakan satu bandar yang terletak di Sungai Meuse, berhampiran dgn sempadan Belanda dan Germany. Ia merupakan bandar ketiga memiliki penduduk yang ramai selepas Brussels dan juga Antwerp. 

Leige city
Di muzium art Leige
Bekas hospital utk US Army semasa World War I



Helloooo...
*Gulp*
Sepanjang di Leige ni, kami berkesempatan untuk pergi ke dua museum seni yang popular. Thanks to Willem yang bwk kitorang. For your info, Willem ni seorang artist. Jadi, dia ni mmg nak tunjuk kat kitorng the best artwork in Belgium ni... Sgt mengkagumkan... Tapi kdg kdg tu mcm erk... tak paham.... hahaha..

Setelah itu, kami ke Simont pula utk menonton rehearsal orchestra housemate si Willem ni. Yang menariknya orchestra ini dibuat oleh orang orang kurang upaya. Agak menyentuhkan hati jugaklah bila melihat dpt menonton orang kurang berupaya ini memainkan alat music dgn syahdunya...

One of the castle on our way to Simont
The orchestra team
Finally, kami bertolak pulang ke Brussels utk menikmati menu wajib di Belgium iaitu MUSSELS! 
Aaaa sedap sedap.... hehe... Teringat dulu pernah pergi jugak dkt area Grand Palace tu nak makan mussels kat restoran paling popular Chef Leon tapi kene sound sbb if nak order tak boleh share share. meaning if korang dtg 4 org, sila pastikan ada 4 menu yang diorder okayy.. hukhuk... satu pinggan mussels ni kosnya lebih kurang 40 euro (RM160). hukhuk


Tak sangka dapat jugak makan Mussels di Belgium bersama suami tercinta. hihihi...

Selepas itu, kami kembali ke rumah Willem utk pack barang barang dan bersiap utk naek midnight bus pulang ke London. Overall trip, amatlah puas hati! Very cheap and enjoyable! 
Met a friend, Damien who works with AG Insurance. Company yang i pergi time training di Brussels 2009 dulu (kecik je kan dunia)
Terima kasih daun keladi kerana sudi menerima kunjungan kami..
Before balik, battle congkak satu round! Winner : Willem (Poor me..)
 Sekian sahaja kisah trip kami. 

Brussels-Ieper-Leige-Simont-Brussels-London.

Dalam ingatan.

XoXo,
Sheila



Brugges

Dari Ieper, kami menuju ke destinasi yang seterusnya iaitu BRUGGES. 
Bagi i, Brugges ni merupakan bandar yang sangat romantis. Dari dulu mmg bercita cita, satu hari nanti nak ke Brugges dgn suami tercinta. Dan Alhamdulillah, tercapai jua....
Bagi sesiapa jua yang mahu ke Belgium, i mmg cadangkan utk ke Brugges! Destinasi wajib. Personally, Brussels xde apa yang menarik sgt utk dilawat tapi Brugges ni mmg bandar touristic. Very Classic and Romantic... Awwwwwwwwwwww


Perjalanan dari Ieper ke Brugges mengambil masa lebih kurang 45 minit shj. Seriesly perjalanan kami ke Brugges ni rasa mcm nak balik kampung time raya. Nak taw kenapa? hahah.. tgk video bwh ni... 

video

video


Kelakar kan si willem ni? Siap bukak mcm2 lagu raya. Takbir raya pon dia simpan lagi. Dia ni dulu pernah tinggal di Malaysia for 1 year dgn keluarga angkat Melayu. Dia ni tersgtlah happy bila dgr/tgk apa sahaja yang berkaitan dgn Malaysia ni. And suprisingly, kat rumah, even ayah dia pon pakai kain pelikat okay! hahah... lawak lawak...

Us in Brugges
Basically, bandar Brugges ni mmg dipenuhi dgn pelancong. Byk sgt tempat2 menarik yang boleh kite lawat dgn just berjalan kaki di sekitar bandar Brugges ni..

Museum Picasso
So classic kan bandar dia ni. Cam ala ala bandar Melaka lah..

Kat Brugges jugak ada banyakkkk sgt museum.. So, korang kenelah pandai pilih nak masuk tempat yang mana kan.. Letihlah nak byr if semua museum or attraction nak g kan! hehe.. For us, kami pilih utk masuk Art Museum dan juga Museum baru iaitu "Historium". Muzium baru ni agak unik sbb diorng buat mcm filem yang mana kte pon rasa ada berlakon dlm filem ni. Sgt unik!


Cik hubby menikmati keindahan seni lukisan di Brugges

Konon kononnya paham la... hahah
All of us in Brugges, Belgium
Sekian.

With love,

Sheila & K-0



Thursday, February 7, 2013

Bilik Pengantin

Bawah ni entree lama..tapi i baru perasan i xpost lagi rupanya.. hehe....

^_^

Salam.

Salah satu lagi perkara penting dlm preparation kahwin ialah "Bilik Pengantin"
For my case, everything was done by my mama. Hasilnya mmg superb dan i amat terharu sbb mama i beli everything totally new. Semua baru. Kira semua pon bau kedai la... hahaha..

Cadar n langsir tempah dari tailor for SSF. Hasil dan kualiti mmg terbaik. Tapiiiii.... dapat lambat sket.. patotnye diorng pasang 1/2 day before i nikah.. Tapi diorng xsmpt siapkan dan my mum pon malas nk push diorng. Lagipon bilik pengantin tu xpakai lagi since we both akan tinggal together only after majlis resepsi belah i tamat. 

So, lets sneak peek our room.

Versi 1
Yang versi 1 ni, just utk hiasan je. More utk tangkap gambar laa..Barulah cam rupa bilik pengantin.. My mum awal2 dah warning x boleh tido atas ni. Semuanya penuh manik2 dan batu. If tido pon, buat saket badan je. Indah di mata tapi siksa di badan. hahaha.. Tapi i love it. Sgt cantik. Cadar my mum beli di Madinah. Dan Curtain tempah dari SSF.

p/s : gambar nanti i upload....

Versi 2
I pon sbnrnye xfaham kenapa ada 2 versi. tapi my mum nak mcm tu, so layankan jela.. yg ni baru betol2 utk pakai everyday. Semua cadar n curtain tempah dr SSF.
The walkway to our room - all fresh flowers
The new bed, mattress, pillow, curtain, bedsheet, sidetable, vase.. Everything NEW!
Pillows - Aerofoam & Kingkoil

Kbai!

XoXo,
Sheila